דווקא בימים אלה, ישראלים ברחבי העולם שוברים שיאים ומגיעים להישגים מדהימים בכל התחומים. פסטיבל המוזיקה האלקטרונית המפורסם והאהוב על הישראלים, טומורולנד שבבלגיה, נעל את שערי המהדורה ה-20 שלו בשבוע שעבר והשאיר אותנו עם געגועים עמוקים וחשק לעוד. טומורולנד הוא לא רק חגיגה של מוזיקה וריקודים, אלא גם של קולינריה יוצאת דופן. רבים לא יודעים, אבל זהו אחד מפסטיבלי המוזיקה האלקטרונית היחידים בעולם שמציע חוויה קולינרית ייחודית. למי שרגיל לרעוב באירועים מוזיקליים או להסתפק בצ'יפס יבש או שניצלונים שטוגנו יום קודם, כאן מחכה חוויה אחרת לגמרי. מדי שנה, הפסטיבל מארח את המסעדות והשפים המובילים בעולם, כולל זוכי כוכבי מישלן, שמפעילים משאיות אוכל ודוכנים מרהיבים הפרוסים ברחבי הפסטיבל והקמפינג. מבחר עצום של בשרים, מנות צמחוניות, טבעוניות, קינוחים מרהיבים ואפילו עוגות סטיב איוקי – כל מאנצ'יס שתחפצו בו, תוכלו למצוא שם. מי שהיה בפסטיבל זוכר בוודאי את דוכן האוכל הישראלי שנכח שם מדי שנה. הפעם, לאור המצב, שינו את השם ל"אוכל מזרח תיכוני" – אבל כולנו ידענו בדיוק מאיפה זה הגיע.
האוכל בטומורולנד הוא כה משובח, שהוא תפס את תשומת ליבם של מבקרי אוכל מכל רחבי העולם. מדריך המסעדות הצרפתי היוקרתי, Gault&Millau, מדרג מסעדות ברחבי העולם מאז 1965. בחודש שעבר, מבקרי המגזין הגיעו לפסטיבל טומורולנד שבבלגיה, שם בדקו למעלה מ-100 דוכני מזון והתרשמו ממעל 300 מנות שהוגשו בפסטיבל ובקמפינג. להפתעת כולם, מסעדה ישראלית בשם "בוקרטוב", הממוקמת בבלגיה, זכתה להיכלל ברשימת חמש המנות הטובות ביותר בפסטיבל! ה-"Croissita" – המנה הזוכה של מסעדת "בוקרטוב", היא יצירה מקורית של השף והבעלים, ומשלבת קרואסון בצורת לחמנייה עשירה בחמאה, ביצה, גבינת צ'דר, זעתר, וסיומת מתוקה של דבש (איך בא לנו). המסעדה הפעילה שלושה דוכנים בטומורולנד: אחד באזור האמנים, אחד בדרימוויל, ואחד בפסטיבל עצמו ליד במת ה-FREEDOM.
"בוקרטוב" מפעילה ארבעה סניפים ברחבי בלגיה – שלושה באנטוורפן ואחד בגנט. בעלי המסעדה, לורי דרדיקמן ותום סאס, הכירו לראשונה בטומורולנד כשעבדו שם בשנת 2016. עם חזון קולינרי יוצא דופן ותשוקה לאוכל ישראלי וים תיכוני, הם פתחו את המסעדה הראשונה שלהם באנטוורפן בשנת 2021. מאז, הם ממשיכים לסחוף את הסצנה הקולינרית המקומית ולהביא את הטעמים הישראליים לליבה של בלגיה.
תפסנו את לורי ותום לשיחה על ההישג המדהים שלהם ועל המסע שהוביל אותם לשם. תום סאס, יליד אנטוורפן שבבלגיה, עובד בתחום המסעדנות כבר למעלה מעשרים שנה. את לורי דרדיקמן, ישראלית-בלגית, הוא הכיר ב-2016 כשהשניים עבדו יחד בפסטיבל. "טומורולנד זה יום השנה שלנו," מספר תום בחיוך.
לורי נולדה וגדלה באנטוורפן לאב ישראלי, והיא גם התגוררה כשנתיים בתל אביב, שם עבדה במסעדות שונות ברחבי העיר. "זו הייתה תקופה מדהימה שעיצבה אותי. היה קשה, אבל כל כך כיף," היא נזכרת. לשניים היה ברור שהמטבח הישראלי מחזיק אוצרות קולינריים ייחודיים. אפשר להגיד הרבה דברים על ישראל, אבל אין ספק שהאוכל שלנו הוא ברמה אחרת לגמרי. "בכל ביקור בישראל, אני מכין רשימה של מסעדות שאני חייב לבקר בהן, וכשאני חוזר הביתה, הרשימה רק מתארכת," תום צוחק. אחת מהאהבות המשותפות שחיברה ביניהם הייתה תל אביב, והם החלו לנסוע יחד לישראל לפחות פעם בשנה. "תל אביב היא עיר יוצאת דופן – מלאה חיים, עם אוכל מדהים ואנשים נהדרים," אומרת לורי.
הרעיון למסעדה בהשראה ישראלית נולד בהשראת מקומות קלאסיים כמו "בנדיקט", שמגישים ארוחות בוקר כל היום ופתוחים 24/7. "רצינו להביא את התחושה של העיר שלא ישנה אף פעם, אבל לצערנו אנטוורפן דווקא כן ישנה, והעלות של עבודה היא גבוהה מאוד. אז בחרנו בקונספט של מסעדה שפועלת מ-9 בבוקר עד 9 בערב עם אותו התפריט לאורך כל היום," מסביר תום.
את המסעדה הראשונה שלהם הם פתחו באנטוורפן, ממש קרוב לביתם, בסוף שנת 2021. זה היה צעד נועז, במיוחד לאור העובדה שהם פתחו אותה בעיצומה של מגפת הקורונה, כשהיו חששות מסגרים נוספים או ווריאנטים חדשים. "אנשים אמרו לי שלא ירצו לחלוק מנות כמו חומוס, לבנה ובאבא גנוש, אבל הייתי בטוח שהם יחזרו לזה," אומר תום בביטחון. בסופו של דבר, המזל עמד לצידם – החיסונים עבדו, החיים חזרו לשגרה, והנחישות שלהם השתלמה.
"לקח לנו בערך שנה וחצי לגבש את הקונספט הזה," מספר תום. "נסענו לאמסטרדם, לונדון ופריז כדי לבחון רעיונות דומים, ולבסוף החלטנו להביא את תל אביב לבלגיה. אנחנו חיים פה מתוך בחירה, אבל מתגעגעים לתל אביב ורצינו להראות לאנשים כמה הווייב והאוכל שם מדהים," מוסיפה לורי.
ואיך מגיעים לשיתוף פעולה עם פסטיבל המוזיקה הנחשב והמבוקש בעולם? "עבדתי שנים באחד המועדונים הגדולים ביותר באנטוורפן, שכבר נסגר מאז, וצברתי שם הרבה קשרים," מספר תום. "הרבה אנשים שעבדו בחיי הלילה עברו עם הזמן לעבוד בפסטיבלים, כך שכאשר הפכתי לעצמאי לפני 8 שנים, החוזה הגדול הראשון שלי היה עם טומורולנד. את הקונספט של 'בוקרטוב' התחלנו כאן בשנת 2022."
מאז, מדובר בסיפור אהבה ושותפות מצליחה במיוחד. תום טוען כי על אף האחוזים הגבוהים שטומורולנד גובים על הזכות להפעיל שם דוכן, זו השקעה שמשתלמת ומחזירה את עצמה במהרה. "השנה מכרנו בטומורולנד 25,000 פיתות. ההשקעה שהם עושים בשיווק, הליין-אפ, הבמות – כל החוויה שהמבקר עובר שם היא פשוט מטורפת. בשעה הכי עמוסה שלנו מכרנו 350 פיתות בשעה. אני יכול רק לחלום על למכור כמות כזו בשעה במסעדה שלי." עבור תום, עבודה עם פסטיבל כה מיוחד כמו טומורולנד היא לא רק עסקים, אלא חוויה בלתי נשכחת. "אני גדלתי ממש ליד הפארק הזה, שלושה בתים ממני, וכבר הייתי פה בפארק. אנחנו מכירים את כל קיצורי הדרך מאחורי הקלעים," מספר תום.
איזה חלום זה להיות מאחורי הקלעים של טומורולנד, נכון? תום סאס, בלגי יליד אנטוורפן ואינו יהודי, הפך כבר מזמן לחבר כבוד בקהילה ותומך נלהב של ישראל. "הרבה פעמים הוא יותר יהודי ממני", צוחקת לורי. "הוא ממש מתלהב מדברים שקשורים לישראל וליהדות, ואפילו אובססיבי קצת."
תום ולורי ניצלו את הגישה האקסקלוסיבית למאחורי הקלעים כדי לעמוד ממש מאחורי מגית קקון והנרי ברגמן כשהן ניגנו B2B בסוף השבוע השני של הפסטיבל. כזכור, מגית ניגנה גרסה מרגשת של תפילת "שמע ישראל" במהלך ההופעה שלה, והיה זה הסרטון של תום שהגיע לתוכנית "ערב טוב עם גיא פינס!" "אני ולורי היינו ממש בדמעות," מספר תום. מעריץ מספר אחד, כבר אמרנו?
דווקא בזמנים הקשים האלה, היה זה פסטיבל טומורולנד שהביא אלפי ישראלים ביחד עם דגלים וחגיגות, עם מסר ברור לעולם – לא נפסיק לרקוד. ההופעה המרגשת של מגית קקון והנרי ברגמן צברה הרבה כותרות בארץ, והיו לכך סיבות טובות. "היינו עם עור ברווז ודמעות," מספרת לורי. "כל הישראלים היו שם עם הדגלים והסיסמאות 'BRING THEM HOME' והרגשנו את החיבור החזק הזה. זו הייתה החוויה הכי מרגשת שלנו בפסטיבל אי פעם."
כצפוי, עבודה עם פסטיבל מדוקדק כמו טומורולנד היא לא פשוטה כמו להניח משאית אוכל וללכת הביתה. הפסטיבל מפקח על כל פרט בתפריט המוגש, ויש אפילו יום טעימות שבו המנות עוברות "ועדת אישור." בהפקה ביקשו מתום ולורי לחשוב על מנה חדשה ויחסית פשוטה שקל לתפעל במשאיות. יחד עם השף שלהם, הם הגיעו לרעיון חמוד, קליל וקולע בשם "Croissita". ההשראה לרעיון הזה הגיעה מכמה סרטוני טיקטוק שהראו הכנה של מנות כמו ה-Cookie Croissant. לאחר מכן, תום שוחח עם בחור יהודי מפריז, והם דנו באופציה המגניבה של הכנת כריכים מקרואסנים. לאחר מחשבות רבות ותכנון, תום ולורי החליטו ללכת על זה בכל הכוח.
הזוג החליט לקחת קוראסון ולתת לו טאצ' ישראלי. "היה חשוב לנו לשמר את הישראליות במנה הזו," אומר תום. כאשר הם הציגו את המנה ביום הטעימות של טומורולנד, "הוועדה ממש התלהבה מה-Croissita שלנו, לא ציפינו לזה כי בסך הכל מדובר בקוראסון עם גבינה, זעתר, ביצה ודבש. השף הראשי שלנו חשב שזה בחיים לא יעבוד." ועדת הטעימות אהבה את המנה כל כך, עד שהאחראי אפילו טען שהוא "עדיין חושב על ה-Croissita."
ומה סוד הקסם שלה? "יש בה ממש הכל – מלוח, מתוק, תיבול וטריות," מתאר תום.
בעידן השפע והאפשרויות שבו אנחנו חיים, אנשים מחפשים גיוון ושילוב של טעמים. הגישה הפשוטה אך הפרוגרסיבית הזו הביאה את ה-Croissita להיות בין חמש המנות הנבחרות בפסטיבל, כבוד גדול והישג מרשים במיוחד כשחושבים על המסעדות והשפים הבולטים שהשתתפו בטומורולנד השנה.
המשאית של תום ולורי הייתה להיט גדול גם באזור האמנים. "אפרוג'ק בא לאכול אצלנו פיתה," מספר תום. "הוא רצה אוכל בריא והוא אכל אצלנו שנה שעברה וממש התלהב, והשנה הוא בא עוד הפעם. דיברתי איתו והוא הביא לי את המספר שלו וביקש שאני אעשה קייטרינג באולפן שלו באנטוורפן, זה ממש מטורף."
עתיד המסעדנות של לורי ותום נראה ורוד מתמיד. בין העבודה עם טומורולנד לפסטיבלים הגדולים בבלגיה והולנד, תפעול ארבע מסעדות והפעלת קייטרינג מצליח, תוכלו למצוא את הזוג מגדל שלושה ילדים ומתכנן בקפידה את העתיד. "אנחנו עובדים על לפתוח עוד מסעדות ברחבי בלגיה ואז אולי הולנד, גרמניה, צרפת."
אמנם טומורולנד בדיוק נגמר, אבל אנחנו כבר יודעים מה הולכת להיות ארוחת הבוקר שלנו בדרימוויל בשנה הבאה! 😊