פסטיבל המוזיקה האלקטרונית הגדול ביותר בגרמניה, פרוקוויל, נעל את שערי המהדורה השמינית שלו, ואנחנו עדיין מתרגשים. באירוע המרהיב נכחו כ-225,000 איש מ-50 מדינות שונות, וביניהם גם עשרות רבות של ישראלים שטסו במיוחד להשתתף באירוע הנוצץ. זו הייתה הפעם הרביעית שלי בפרוקוויל, וכמו בכל שנה, הפסטיבל התעלה על עצמו עם חידושים מעניינים, הפתעות, הפעלות, במות חדשות וליין אפ מרהיב ומרענן. בכל שנה אני מגלה עוד ועוד פיצ'רים מגניבים בפסטיבל הזה, ומזג האוויר המעולה שפקד אותנו השנה היה תוספת נהדרת שאפשרה לי לחקור עוד יותר. קבלו יומן מסע מפורט מפסטיבל פרוקוויל בגרמניה.
על הפסטיבל 🎉
פרוקוויל החל את דרכו רק בשנת 2015, אך כבר נחשב לפסטיבל המוזיקה האלקטרונית הגדול ביותר בגרמניה ואחד מהגדולים והמוצלחים באירופה. העיצוב של הפסטיבל מהמם ביופיו, והוא בנוי כעיר קטנה, כאשר כל מבקר מקבל "דרכון" שבו הוא מחתים את כניסתו לאירוע. בפרוקוויל תמצאו כ-12 במות מגוונות ומושקעות, המארחות את מיטב אמני המוזיקה האלקטרונית מהתעשייה העולמית. הפסטיבל מציע אפשרות לינה בקמפינג מצוין, הכולל סופרמרקט רגיל (בו ניתן לשלם באירו ולא בטוקונים), פעילויות רבות, ואף אפשרות לעשות על האש משלכם!
מיקום 🗺️
פרוקוויל מתקיים ממש ליד שדה התעופה הקטן WEEZE במערב המדינה ליד הגבול ההולנדי ומרחק של כ-40 דקות נסיעה מהעיר דיסלדורף. משם, תוכלו לקחת רכבת אל התחנה של העיר WEEZE ואז לעלות על שאטל של 6 ק"מ. השאטלים השנה היו די עמוסים עם זמני המתנה ארוכים בשמש או בלילה. כמובן שזה תלוי בזמנים שאתם רוצים להגיע או ללכת בהם, אבל קחו זאת בחשבון.
לינה 🛏️
אפשרויות הלינה המרכזיות בפרוקוויל כוללות את הקמפינג BASE CAMP, הגלמפינג – DELUXE או COMFORT CAMPING (רחוק מהכניסה של הפסטיבל, אך יש שאטל), והקמפינג הירוק המספק חוויה שקטה ורגועה עם דגש על צמצום זבל ושמירה על שקט בלילות. לפי הביקורות ששמעתי מאנשים, חוויות הגלמפינג והקמפינג הירוק היו שקטות ונעימות, והן בהחלט עמדו בהבטחה של מנוחה אמיתית לרייברים שצריכים אותה. לכן, אלו יכולות להיות אפשרויות מצוינות למי שרוצה את חווית הפרוקוויל המלאה בנוחות מרבית.
למי שמעדיף להימנע מקמפינג, הפסטיבל מציע גם חבילות מלון, או שניתן לסגור באופן עצמאי לינה באחד הכפרים באזור ולהגיע עם אופניים או מונית.
קמפינג 🏕️
השנה החלטתי לא ללון בקמפינג ולקחנו מלון שנמצא כמה תחנות רכבת בודדות מהפסטיבל. לא אשקר, ההגעה והחזרה היו לא פשוטות ועמוסות באנשים ובעיכובי רכבת. למרבה הצער, הרכבת בגרמניה נותנת פייט רציני לרכבת ישראל, כך שהדרך חזרה הייתה מאוד לא נעימה. אם אתם בוחרים לקחת מלון באופן עצמאי, רצוי שיהיה בעיר WEEZE או בסביבה הקרובה, כדי שתוכלו לקחת מונית בחזרה (או לסגור הסעה מראש). אני מקווה שבשנים הבאות יתחילו להפעיל שאטלים לערים גדולות באזור שיפזרו את הקהל כראוי כי למרבה הצער לא ניתן לסמוך על הרכבת האזורית, במיוחד אם משתמשים בה במשך שלושת ימי הפסטיבל.
היתרון הגדול של הקמפינג הוא כמובן הקרבה לאירוע והאפשרות לחגיגות בלתי פוסקות (אם יש לכם אנרגיות). השנה, הפסטיבל פתח את שעריו ביום רביעי, מה שאפשר לקמפרים ליהנות מעוד יומיים שלמים של פרי-פארטיז והפעלות! אין ספק שהקמפינג של פרוקוויל הוא חוויה אינטנסיבית ויחידה במינה. למי שמעוניין במידע נוסף על חווית הקמפינג, מוזמן לקרוא את הביקורת שלי משנת 2023.
מתחם הפסטיבל 🏟️
הפסטיבל הגדול התחיל ביום שישי עם פתיחתן של 12 במות מרהיבות שהשאירו אותנו ללא מילים. העיצוב, התכנון והסאונד היו פשוט מדהימים. נושא הפסטיבל הוא "עיר", והמבקרים הם האזרחים, כך שהכול מעוצב בהתאם. כמו בכל פסטיבל גדול, תוכלו למצוא כאן גם גלגל ענק! המתחם כולל שלל פעילויות כמו קריוקי, משחקים, בריכה, תחרויות עם פרסים, מגרש כדורסל ואפילו באנג'י.
רוצים לעשות קעקוע בפסטיבל? גשו למתחם "הכלא" ותקבלו מזכרת לכל החיים. לא רוצים להתחתן ברבנות? בואו תתחתנו בפרוקוויל. השנה התחתן זוג חמוד בשם אסתר ומרטין בכנסיית פרוקוויל, עם הדיג'יי המצליח מרטין הורגר כשושבין. כל אלה הופכים את פרוקוויל לפסטיבל במלוא מובן המילה ולא רק להופעה.
אם אתם אוהבים לגוון את יום הפסטיבל שלכם ולא רק לרקוד כל היום, פרוקוויל הוא המקום בשבילכם. מבחינת אוכל, ניתן היה למצוא את כל גווני הספקטרום, מבשר כבד ועד לצמחוני ואף טבעוני. כמו בכל שנה, גם הפעם נכח במקום דוכן הפיצה של איוקי – הפיצה המפורסמת בבעלות המפיק והדיג'יי המהולל.
קהל וישראלים 🇮🇱 🇩🇪
בעוד שאכן יש כ-50 לאומים שונים שהגיעו לאירוע, הקהל מורכב כמעט כולו מגרמנים. כפי שציינתי בביקורות קודמות, לא הכי קל להתחבר איתם וליצור הרבה קשרים חדשים. רוב הגרמנים בפסטיבל מגיעים בחבורות גדולות של יותר מעשרה אנשים, והם כולם מכירים אחד את השני מאז ימי בית הספר, כך שהדבר האחרון שמעניין אותם זה להכיר אנשים חדשים. מבחינת אנגלית, רבים מהצעירים בגרמניה לא מדברים אנגלית ברמה גבוהה, ולכן יש להם עוד פחות רצון לדבר איתכם.
לכן, אם אתם מגיעים לפסטיבל עם חבורה מהבית ומחפשים רק את המוזיקה, הכל טוב. אבל קחו בחשבון שאם אתם באים לבד ומצפים למצוא חברי נפש – אל תתפלאו אם זה לא יקרה. עם זאת, הקהל הגרמני בדרך כלל מנומס, שליו ולא עושה יותר מדי בעיות. שלא כמו בטומורולנד, כאן אפשר להתברג לשורות הראשונות של הבמה הראשית מבלי לאבד יד, רגל וטלפון נייד. לכל במה יש את הקהל שלה והלך רוח של הז'אנר הספציפי (טכנו, האוס, הארד וכו').
השנה נכחו בפרוקוויל עשרות רבות של ישראלים, עלייה גדולה מהשנים הקודמות. כמובן שאלמלא המלחמה המצערת שלנו, היו מגיעים הרבה יותר. דגל ישראל גדול אף נכח באירוע וזה הביא לנו גאווה גדולה! בשנים האחרונות יש יותר ויותר עניין של קהל ישראלי בפסטיבל פרוקוויל, ואנחנו רואים זאת בקבוצות הרייברים שלנו ועל הרחבות.
לוגיסטיקה והתנהלות 🛠️
המארגנים נתנו השנה 200% עבודה. איכות ההפקה הייתה מעולה והמחישה לאילו רמות אפשר להגיע כאשר הפסטיבל מקשיב למבקרים ומפנים ביקורות מהשנים הקודמות. מבחינת ברים, היו המון דוכנים ועובדים, ולא היה צריך לחכות זמן רב בתור. דוכני האוכל תיקתקו גם מבחינת מבחר וגם מבחינת מהירות (כן, עם ישראל לא אוהב לחכות בתור). השירותים היו נקיים ועם סבון במשך רוב היום, למרות שבערב צוות הניקיון קצת חיפף.
הבמות השנה לא נסגרו כאשר אמן מוביל ניגן, וזה כמובן היה פלוס מטורף. התשלום באירוע התבצע בעזרת טוקונים שנרכשו בנפרד. יש לכך את היתרונות והחסרונות שלו, ויהיה מעניין לראות אם בשנים הבאות יעברו למתכונת טעינת צמיד כמו בפסטיבלים אחרים.
גם השנה היה פקדון של חצי טוקון על פחית או כוס, וזה הוביל לכך שהרצפה הייתה נקייה ונעימה. בעוד שבפסטיבלים אחרים מנהיגים "טוקוני מיחזור" שלא באמת עוזרים ובסוף הערב אתם גולשים על כוסות פלסטיק, בפרוקוויל באמת חושבים על הסביבה ועוזרים לשמור על הרחבות נקיות – כל הכבוד!
רוב הקהל היה אדיב ומנומס, ולא נראו התנהגויות גסות או הטרדות. במקום נכחו מאבטחים, סדרנים ושוטרים רבים, שהשרו אווירה חיובית של ביטחון. אתר חדשות גרמני מקומי דיווח כי המשטרה לא רשמה שום הפרעות סדר בולטות או מקרים יוצאי דופן. ככה בדיוק צריך להיות פסטיבל! 😊
ליין אפ 🎶
החלק הכי חשוב כמובן והסיבה שלשמה התכנסנו היא המוזיקה. מדי שנה, פרוקוויל מציג ליין אפ מעניין ומגוון הכולל את השמות הגדולים בעולם לצד אמנים מוכשרים וכוכבים עולים בשלל הז'אנרים. בפסטיבל תמצאו EDM אהוב ומוכר כמו ארמין ואן ביורן, סטיב איוקי ורובין שולץ; טכנו בועט כמו צ'ארלי ספרקס, ניקו מורנו ו-9×9; והאוס כיפי ושמח כמו ג'ון סאמיט, לוברה, TCHAMI ועוד.
השנה נהנינו מבמות מגוונות וכיפיות שנתנו לנו את כל קצוות הספקטרום המוזיקלי. חובבי ההארדטסייל נהנו מבמה שלמה ביום שישי עם ספה, אנגרפיסט ודימיטרי קיי. אנשי הטראנס הקלאסי קיבלו במה מדהימה ביום ראשון עם כוכבים כמו ABOVE & BEYOND, קוסמיק גייט וג'וספה אוטביאני. אפילו חובבי המוזיקה השחורה יכלו למצוא את מבוקשם בפסטיבל. למי שרצה להרגיש קצת גרמני ולרקוד למוזיקה עממית מקומית או ראפ מקומי, היו מגוון אמנים ותיקים וחדשים שהנעימו את האוזן והבטיחו צחוקים וזיכרונות לנצח.
כמו שאתם מבינים, פרוקוויל הוא אירוע מוזיקלי מגוון במלוא מובן המילה. מסביב למתחם צצו במות שונות ומשונות שכללו את כל קצוות הספקטרום, וסיפקו את הסחורה לכל מי שרצה גיוון מוזיקלי אמיתי.
ההפתעה הגדולה 🤩
ביום ראשון בערב, בעודי ממהרת לסט של הארדוול, פתאום שמתי לב לקהל גדול שהתכנס מול אחד הבניינים. כשאני מביטה למעלה, אני רואה שאלה TOKIO HOTEL! כן, להקת האימו רוק האהובה מסוף שנות ה-2000 הגיעו להופעת הפתעה מרגשת שהחזירה אותי לימי הרוק והשיער הקצר (לפני שהפכתי לאושיית הטכנו הקשוחה שלי, כמובן). מיותר לציין שאת הארדוול בסוף לא ראיתי, כי מתי עוד אני אראה את TOKIO HOTEL?? זה בדיוק אחד הדברים שאני הכי אוהבת בפרוקוויל – ההפתעות המגניבות שיש בכל רחבי הפסטיבל, שמספקות חוויות בלתי נשכחות ומשדרגות את כל האירוע!
לסיכום ✍🏽
פסטיבל פרוקוויל הוא בהחלט אחד מאירועי המוזיקה האלקטרונית המובילים באירופה. ההפקה המדוקדקת, הליין אפ המרשים, תשומת הלב לפרטים והתמורה המעולה לכסף הם מתכון לחוויה בלתי נשכחת. השנה ניסיתי את הפסטיבל במלון ולא בקמפינג, ומאוד נהניתי. חשוב לתפור חבילה שמתאימה לאופי האישי שלכם ולמה בדיוק אתם רוצים לחוות בפסטיבל – האם זה נטו המוזיקה או קצת חוויה חברתית?
הקרבה היחסית לישראל, התמורה לתשלום, ההפקה הקפדנית וכמובן הליין אפ ההיסטרי, כל אלה מציבים את פרוקוויל כאחד מפסטיבלי המוזיקה המומלצים ביותר שלנו.
נתראה ב-2025! 🤗
תמונה ראשית: ROBIN BÖTTCHER